Kad vam je potrebno nešto da vas zagreje unutra, da vam ubrza metabolizam, da vas oraspoloži — poprilična je verovatnoća da sastojke već imate kod kuće. Jer, sve što je potrebno za supu je pet najjednostavnijih mogućih sastojaka . Okej, plus malo ulja, biber i so, ali i to imate, zar ne?

Potrebno (za četiri osobe):
- oko pola kilograma šargarepe (6-7 komada)
- komad đumbira (ako volite začinjenu, ljutu, aromatičnu hranu, stavite veći komad (otprilike 5 cm), u suprotom manji)
- crni luk
- 2 čena belog luka
- četvrtina limuna
- so
- biber
- svež peršunov list (nije obavezno)
Priprema:
- Oljušite crni i beli luk pa ih iseckajte na sitnije kockice.
- U dublju šerpicu sipajte malo maslinovog ulja (1 do 2 kašike) pa udinstajte crni luk dok ne postane staklast.
- Dodajte beli luk, promešajte, pa posle desetak sekundi dodajte i prethodno opranu i na kolutove isečenu šargarepu i đumbir iseckan na kockice.
- Posolite i pobiberite.
- Nalijte sa 2-3 dl vode (ili bujona) pa pustite da lagano vri oko 20 min. do pola sata, tj. dok šargarepa ne omekša. Po potrebi dolivajte vodu.
- Kuvano povrće umutite štapnim mikserom (ili u blenderu), dok supa postane ujednačene teksture, gusta i kremasta.
- Nalijte još 6-7 dl vode (ili bujona) pa pustite da provri.
- Probajte pa dodajte po potrebi još soli i bibera.
- Na kraju, kada isključite vatru, dodajte sok od četvrtine limuna.
Uživajte prvo u ukusu, a zatim i u osećaju koji ova supa stvara nakon jela.
_____________
Tekst je u originalu objavljen 29. decembra 2019. godine na starom blogu wellnessedit.wordpress.com.