Skromna zvezda zimskog jelovnika: Potaž od šargarepe i đumbira

Kad vam je potrebno nešto da vas zagreje unutra, da vam ubrza metabolizam, da vas oraspoloži — poprilična je verovatnoća da sastojke već imate kod kuće. Jer, sve što je potrebno za supu je pet najjednostavnijih mogućih sastojaka . Okej, plus malo ulja, biber i so, ali i to imate, zar ne?

Potrebno (za četiri osobe):

  • oko pola kilograma šargarepe (6-7 komada)
  • komad đumbira (ako volite začinjenu, ljutu, aromatičnu hranu, stavite veći komad (otprilike 5 cm), u suprotom manji)
  • crni luk
  • 2 čena belog luka
  • četvrtina limuna
  • so
  • biber
  • svež peršunov list (nije obavezno)

Priprema:

  1. Oljušite crni i beli luk pa ih iseckajte na sitnije kockice.
  2. U dublju šerpicu sipajte malo maslinovog ulja (1 do 2 kašike) pa udinstajte crni luk dok ne postane staklast.
  3. Dodajte beli luk, promešajte, pa posle desetak sekundi dodajte i prethodno opranu i na kolutove isečenu šargarepu i đumbir iseckan na kockice.
  4. Posolite i pobiberite.
  5. Nalijte sa 2-3 dl vode (ili bujona) pa pustite da lagano vri oko 20 min. do pola sata, tj. dok šargarepa ne omekša. Po potrebi dolivajte vodu.
  6. Kuvano povrće umutite štapnim mikserom (ili u blenderu), dok supa postane ujednačene teksture, gusta i kremasta.
  7. Nalijte još 6-7 dl vode (ili bujona) pa pustite da provri.
  8. Probajte pa dodajte po potrebi još soli i bibera.
  9. Na kraju, kada isključite vatru, dodajte sok od četvrtine limuna.

Uživajte prvo u ukusu, a zatim i u osećaju koji ova supa stvara nakon jela.

_____________

Tekst je u originalu objavljen 29. decembra 2019. godine na starom blogu wellnessedit.wordpress.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top