Nedeljna #WeLista 005

Nedeljna #WeLista 005

Prognoze pokazuju da će krajem nedelje ponovo padati kiša. Pa zašto ne biste iskoristili svežiju temperaturu da uključite rernu?! Neka vam u pripravnosti bude recept za brze kekse bez dodatog šećera (od samo tri sastojka!). I, napravite odmah duplu količinu, koju ćete čuvati u tegli za kekse u frižideru.

#štadačitam: Knjiga koju nećete moći da ispustite iz ruke! Kritika je Suđaje i furije, autorke Loren Grof, proglasila remek-delom, opisavši ovaj roman kao raskošan, epski, višeslojni, sa zapanjujućim otkrićima i višestrukim paralelnim pričama. Tema: brak. Priča je ispričana iz dva ugla, jer svaka ljubavna veza ima dve vizure, a opisuje 24 godine braka Lota i Matilde. Njih dvoje upoznajemo kao ludo zaljubljene 22-godišnjake, pred kojima je blistava budućnost… Sa svojih 400 strana, idealna je lektira za godišnji odmor.

Odlična fruškogorska pešačka staza – za brzinski trening od otprilike 2 sata, vodi od manastira Novo Hopovo do Iriškog venca i nazad (oko 7 km). Staza je idealna za letnje vrućine jer ćete uroniti u staru, visoku, gustu šumu i, jednim delom, pratiti (i preskakati) potočić Žarkovac. Naravno, možete krenuti i obrnutim pravcem, sa Iriškog venca do Hopova pa nazad, ali mi biramo prvo uspon (Novo Hopovo – Iriški venac), pa u povratku nizbrdicu (Iriški Venac – Novo Hopovo). Duža verzija ove staze kreće od Iriškog Venca preko manastira Novo Hopovo do Starog Hopova i zatim nazad na Venac. Kompletna staza ima oko 10 km.

Još jedna ideja kao odgovor na pitanje kako provesti vikend jeste poseta nekoj od lokacija Muzeja grada Beograda. Nedavno sam uživala u vođenoj turi kroz Konak kneginje Milice, Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Zbirku ikona Sekulić i Muzej Paje Jovanovića, ali bih svima preporučila da ne pokušavaju sve pomenuto da obiđu u jednom danu, već da se detaljnije posvete razgledanju svake od postavki. Plus: Plan za jedan od narednih vikenda – Arheološko nalazište u Vinči.

Krajnje je vreme da se naviknemo na to da je u mnogim situacijama neophodno nošenje maske, kako bismo i sebe i druge zaštitili od širenja koronavirusa. Znam da svi to znamo, ali da li se zaista tako i ponašamo? Divim se koleginici koja je principijelna po tom pitanju (od samog početka epidemije svakodnevno nosi masku kada je u kontaktu s ljudima) i ponavljam u sebi još jednom: Sve je stvar navike! (Maska sa fotografije specijalno je izrađena za potrebe konferencije #ProFemina2020, koju organizuje magazin Lepota i zdravlje. Više o konferenciji, koja se održava u sredu, saznajte ovde.)

S obzirom na to da je kraj meseca, pravi je trenutak da se zapitamo šta priželjkujemo od jula. Kakva promena bi nam prijala? Možda je to – za početak: • nova boje kose (kao Kaja Gerber, na fotki, koja se ofarbala u plavo), • promena ambijenta (makar na nedelju-dve dana), • zdraviji principi ishrane, • pozitivniji način razmišljanja… Šta god da vam je na umu, zapamtite da je najvažnije započeti (makar i malim koracima) i da jedna promena vodi ka sledećoj…

Uživajte u letu!

Foto: U kolažu, pored Wellnessed fotki, korišćena je fotografija sa Instagram profila @kaiagerber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top