Jeste li za gurmanski vegetarijanski “nedeljni” ručak? Parmiđana je savršen izbor!

Jeste li za gurmanski vegetarijanski “nedeljni” ručak? Parmiđana je savršen izbor!

Dobar opis ovog jela dobila sam od kćerke: “Kao pica bez kore”. “Samo bolje”, dodala bih ja, jer je parmiđana toliko bogata umami ukusima da direktno izaziva lučenje svih mogućih hormona sreće. Barem je to moj doživljaj ovog italijanskog, pravog letnjeg jela, koje je toliko bogato sirom da ga pravim kao specijalni gurmanluk rezervisan za nedeljni ručak.

 

Recept za parmiđanu  sa patlidžanom (moja verzija)

Potrebno (za 6-8 porcija):

Za sos od paradajza:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 veći crni luk,
  • 3 čena belog luka,
  • 1,5 kg svežeg paradajza ili 2 limenke (400 g) pulpe od paradajza,
  • so,
  • biber,
  • 1 kašika agava sirupa, javorovog sirupa ili meda,
  • sušeno začinsko bilje po izboru (majčina dušica, origano, bosiljak, ruzmarin, žalfija, vlašac…)

2 velika patlidžana

100 g sitno narendanog parmezana ili pekorino sira

300 g mocarele (ja sam ovog puta umesto mocarele koristila domaći rolovani sir sa pijace koji se divno topi)

2 kašike maslinovog ulja

1 sveže začinsko bilje po izboru (ovoga puta sam koristila peršun)

hlebne mrvice (opciono)

Priprema:

I Skuvajte sos (šalšu) od paradajza

  1. Na maslinovom ulju izdinstajte sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte sitno iseckan beli luk, sačekajte da pusti miris (10-ak sekundi) pa dodajte paradajz iseckan na kockice (ili konzervisanu pulpu).
  3. Posolite i pobiberite po ukusu.
  4. Dinstajte oko sat vremena uz povremeno mešanje.
  5. Pred kraj dinstanja, kada višak tečnosti ispari, dodajte suve začine po ukusu i kašiku agava sirupa, javorovog sirupa ili meda.

II Pripremite patlidžan

  1. Isecite patlidžan uzdužno, na ploške debljine oko 1 cm.
  2. Poređajte patlidžan na pleh obložen papirom za pečenje (ploške ne treba da se preklapaju).
  3. Svaku plošku lagano (ne preduboko) zasecite u obliku mrežice, posolite i premažite sa malo maslinovog ulja (zgodno je da nasprejate ukoliko imate maslinovo ulje u speju).
  4. Pecite u ugrejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni.

III Složite parmiđanu

  1. Tepsiju premažite maslinovim uljem, pa prelijte 1/3 ukupne količine sosa od paradajza i pospite 1/3 parmezana.
  2. Poređajte 1/2 od ukupne količine kriški pečenog patlidžana. Na njih naređajte 1/2 od ukupne količine mocarela sira.
  3. Ponovo prelijte 1/3 sosa od paradajza, pospite 1/3 parmezana.
  4. Poređajte preostalu polovinu kriški pečenog patližana pa naređajte preostali mocarela sir.
  5. Prelijte preostalim sosom od paradajza i pospite preostalim parmezanom.
  6. Stavite da se peče u rerni oko sat vremena, može i malo duže, na 180 stepeni, otklopljeno. S obzirom na to da ima dosta sosa od paradajza, jelo će se lagano krčati, a na taj način paradajz razvija čuveni, neodoljivi umami ukus koji sam pomenula na početku recepta.
  7. Izvadite parmiđanu iz rerne, pustite je da se prohladi pa pospite svežim začinskim biljem i hlebnim mrvicama.

I, javite obavezno utiske! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top