Uradi sama: Napitak s elektrolitima (bobičasto voće + citrus)

Uradi sama: Napitak s elektrolitima (bobičasto voće + citrus)
Popili ste čašu vode, ali ste i dalje žedni? Osećate da vas hvata prehlada? Trenirali ste iako je napolju paklena vrućina i potpuno ste se preznojali? Ili ste se, takođe – preznojani – upravo vratili iz šetnje brzim hodom/sa trčanja? Boli vas glava? U svim nabrojanim slučajevima – ovaj domaći napitak sa elektrolitima je dobra ideja!

Šta su elektroliti i u kojim prilikama je važno da ih nadoknadimo pročitajte ovde.

Uradi sama napitak sa elektrolitima, za razliku od većine industrijskih, sadrži samo prirodne sastojke, a pripremićete ga brzo i jednostavno. Osnovni sastojak, ključan da unesete elektrolite u organizam je – so (natrijum-hlorid), a u zavisnosti od ostalih namirnica, napitak ćete obogatiti i drugih elektrolitima (uz natrijum i hloride iz kuhinjske soli), kao i vitaminima i mineralima.

U ovom receptu koristila sam kokosovu vodu koja je jedan od najpotpunijih “prirodnih sportskih napitaka” (sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i natrijum, tj. sve najvažnije elektrolite). Ali, čak i ukoliko kokosovu vodu u receptu zamenite običnom, napitak će, zahvaljujući dodatku soli, ipak imati elektrolitičko dejstvo.  A i ukus je odličan, tako da, i ako vam kokosova voda u ovom trenutku nije pri ruci – samo napred, iskoristite ono što imate.

Više o kokosovoj vodi takođe u ovom postu.

Pre nego što pređem na recept, imam samo još jednu napomenu. I limun i jagode, koji ulaze u sastav ovog napitka, sadrže vitamin C koji je nestabilan u dodiru s kiseonikom, pa je važno da napitak konzumirate odmah nakon pripreme, kako ne bi izgubio dragocene sastojke.

 

Homemade napitak s elektrolitima (bobičasto voće + citrus)

Za 2 čaše napitka

Potrebno:

  • oko 70 g (5-6 komada) jagoda ili drugog bobičastog voća, svežih ili zamrznutih
  • isceđen sok od 1 limuna
  • 500 ml (2 čaše) kokosove vode ili obične, mineralne vode
  • 1/8 kašičice himalajske soli
  • 1 kašičica sirovog meda (po želji – ali možete i izostaviti)

Priprema:

Sve sastojke jednostavno ubacite u blender ili nutribulit i mutite oko 30 sekundi, tj. dok se jagode ne pretvore u kašu. Po želji, možete servirati sa listićima mente. Konzumirajte bez odlaganja, da se ne bi izgubili vitamini.

Uživajte!

2 thoughts on “Uradi sama: Napitak s elektrolitima (bobičasto voće + citrus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top