Stvarno hrskava zapečena leblebija

Zapečena leblebija je fantastičan dodatak salatama, pastama i kariju. Ili samostalna grickalica. Korisno je ispeći određenu količinu s vremena na vreme, na primer, jednom nedeljno, pa spremiti u teglicu, jer može da posluži na milion načina i da obogati jelo, ukusom, teksturom i – proteinima.

Lično, više volim kad je pečena leblebija hrskava, a za to mi se ovaj recept pokazao najboljim (pronašla sam ga nekad davno na blogu Minimalist Baker).


Zapečena hrskava leblebija

Potrebno:

240 g oceđene skuvane leblebije

1/2 kašičice soli

1 kašika maslinovog ulja

+ začini po izboru

Priprema:


1. Zagrejati rernu na 180 stepeni.

2. Oceđenu leblebiju dobro prosušiti kuhinjskom krpom. Uklonite ljuske koje vam tom prilikom ispadnu.

3. U posudi srednje veličine pomešajte leblebiju sa solju i maslinovim uljem, pa rasporedite na veći pleh obložen papirom za pečenje. Važno je da zrna budu rastresito raspoređena, u jednom sloju. Ako se zrna preklapaju ili ako nagurate mnogo leblebije u manji pleh – neće biti hrskava.

4. Pecite oko 40 minuta – videćete po boji kada je gotova.

5. Izvadite leblebiju iz rerne. Dok je još topla, pravi je trenutak da dodate začine po želji. Na primer, to može biti kari, garam masala, italijanska mešavina začina… Lično, začine dodajem ako planiram pečenu leblebiju da koristim kao grickalicu. Ukoliko je pečem da bih je koristila u jelima, više volim da je što neutralnijeg ukusa, jer želim da dominiraju začini jela koje pravim, a ne leblebije koja je samo dodatak.

Ako ste u potrazi za jelima sa leblebijom, pogledajte i ovaj recept… Savršena (i savršeno jednostavna) – Grčka supa od leblebije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top