Recept za domaću granolu: Formula je tu, a vi je prilagodite svom ukusu!

Recept za domaću granolu: Formula je tu, a vi je prilagodite svom ukusu!
Kada pravite domaću granolu, izbegavate loše sastojke, poput nekvalitetnih masnoća i glukozno-fruktoznog sirupa, koje sadrže gotove sve industrijske granole. I uz to, ukus gradite u skladu s onim što najviše volite. Dakle, ako niste ljubitelj suvog grožđa – nema problema, jednostavno ga nećete dodati.
Verujem da vam , kad jednom probate recept za domaću granolu, više neće pasti na pamet da kupujete gotove verzije.

Osnovna formula za domaću granolu

Ovo je osnovna formula koju koristim za pravljenje granole. Njena lepota je u tome što u okviru nje svako može birati sastojke koje najviše voli i eksperimentisati u potrazi za novim kombinacijama ukusa:
  • 500 g pahuljica (obično koristim obične ovsene pahuljice, ali mogu i sitne – kao na fotki, ili pahuljice od nekih drugih žitarica, ili miks pahuljica…)
  • 5 kašika nerafinisane masnoće (obično su to 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja i 3 kašike kokosovog ulja)
  • 2-3 kašike tečnog zaslađivača po izboru (najčešće biram agava sirup, med ili javorov sirup)
  • 2-3 kašike naseckanog koštunjavog voća i semenki (u granoli sa fotografije – badem, a u igri su orasi, lešnici, pekan, indijski orah, semenke suncokreta i bundeve, laneno seme, susamovo seme…)
  • 2-3 kašike naseckanog sušenog voća (na fotki: naseckane urme i brusnice, a sjajne opcije su i sušene kajsije, suvo grožđe…)
  • začini: (četvrt kašičice soli – obavezno, a može dodati i cimet, kardamom, muskatni oraščić, đumbir u prahu, kakao…)
  • bonusi: (njih dodajemo nakon što je granola pečena) čokoladni dugmići, narendana kora citrusa, kokosov čips, čips od jabuka ili krušaka, liofilizovano voće…

Domaća granola: Priprema

Priprema je vrlo jednostavna: Svi sastojci se pomešaju, smesa se rasporedi na najveći pleh obloženom papirom za pečenje. Peče se na 160 stepeni oko 10-15 minuta. Obično granolu promešam tokom pečenja, otprilike na polovini predviđenog perioda.

Domaća granola: Čuvanje

Ohlađenu granolu spremim u teglu. Verujem da bez problema može da stoji nekoliko nedelja (ali kod nas je tegla bude prazna već posle nedelju dana pa nisam imala priliku da proverim).
Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top